Opslag

Viser opslag fra april, 2013

Empirisme

Når vi skal til at forklare hvordan tingene hænger sammen har vi forskellige muligheder: 1. Vi kan tro på noget er rigtigt eller forkert (teologisk). 2. Vi kan benytte os af vores fornuft og tænkning (rationalisme). 3. Vi kan benytte os af erfaringer og observationer (empirisme). I denne forbindelse er det en god idé at henvise til hermeneutikken. Her fokuserer vi på, at vores erfaringer er afhængig af vores forforståelse. Vores forforståelse er afhængig af vores viden, sociale baggrund og sproget. Det interessante er, at vores forforståelse kan udvikles. IØ er i høj grad et empirisk fag, mens fx dansk er et mere hermeneutisk fag. Men fagene har begge elementer i sig. 

Konstruktivistiske og reduktionistiske fag

Billede

Fagenes identiteter

I HHX-bekendtgørelsen kan i læse de enkelte fags læreplaner. Her vil det første afsnit handle om fagets identitet. Her kommer de i oversigtsform: Citater fra bekendtgørelsen. Alle citater er fra det afsnit, der har overskriften:  fagets identitet. Engelsk Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der beskæftiger sig med de engelsksprogede områder og globale sammenhænge. Fagets arbejdsområde er det engelske sprog som kommunikationsmiddel og som middel til forståelse af kultur og samfundsforhold i de engelsksprogede områder. Faget omfatter arbejdet med kommunikation i praksis, tekstanalyse og tekstperspektivering samt det engelske sprogs opbygning og grammatik. International Økonomi International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse af den samfundsøkonomiske udvikling i en åben økonomi. Faget beskæf

Den hermeneutiske spiral

Billede
Den hermeneutiske spiral gengives lidt forskelligt. Det centrale er følgende: a. Vi har en forforståelse, som danner grundlag for vores forståelse af fx en tekst. b. Når vi arbejder med emnet og begynder at tolke, opnår vi en ny forståelse (vi er nu lidt klogere ;-). c. Denne forståelse er dog ikke endeligt, den er til gengæld udtryk for en ny forforståelse. og så kører toget videre Her er tale om en dialektisk proces.