Opslag

Viser opslag fra april, 2014

METODE - TEORI - EMPIRI

I forbindelse med projekter som fx DIO er det en god idé at være opmærksom på følgende tre begreber: METODE - TEORI - EMPIRI Metode: Det handler om hvordan man løser sin problemstilling eller problemformulering. Her er det en rigtig god idé at skelne mellem proces og fag. Når man taler om procesmetoden handler det om hvordan man arbejder i selve forløbet som fx DIO. Den faglige metode handler om hvordan man løser sin opgave rent fagligt.  Teori: Det handler om at forklare virkeligheden ved hjælp af en rationel og logisk tænkning. Der skabes med andre ord et sammenhængende system af forklaringer, som skal give os et forståelse for virkeligheden.  Empiri: Det handler om det finde det rigtige materiale til at løse sin problemstilling eller problemformulering. Empirien er med andre ord det materiale, som skal analyseres eller arbejdes med. Ordet empiri minder rigtig meget om ordet empirisk. Lidt forenklet kan man sige, at empirisk er en metode, mens empiri er det mate

Kvalitativ eller kvantitativ

Her er to korte forklaringer, som i måske vil kunne bruge: Kvalitativ Kvantitativ

Empirisk versus formel

I kan arbejde empirisk eller formel: Empirisk videnskab arbejder med reelle forhold der kan måles, vejes eller erfares gennem sanserne. Det vil sige erkendelsen af sandheden eller resultatet af undersøgelsen sker gennem  erfaring, eksperimenter eller undersøgelser. Her arbejdes for det meste induktivt. Formel videnskab arbejder med ikke reelle eller virkelige forhold. Der arbejdes til gengæld med definitioner, begreber og teorier. Her anvendes fornuften (rationel) ikke objektive målinger (empirisk). Her arbejdes for det meste deduktivt.

Metoder der kan anvendes i danskfaget

Dansk er et humanistisk fag med berøringsflade til de samfundsvidenskabe fag. Faget er overordnet hermeneutisk og arbejder med fortolkninger. I analysen af fiktive tekster kan man anvende forskellige metoder fx den nykritiske eller biografiske metode. I det følgende link finder i en fremragende gennemgang af forskellige metoder:  Danskfag  Her finder I en masse fantastiske informationer.